HembryggningsRecept

Här hittar du mer eller mindre enkla ölrecept. De utgår från att du använder den teknik som lärts ut vid vår ölbryggningskurs. 

IPA

Malt:
3000 gram Pilsnermalt alt Pale alemalt
200 gam Carahell

Humle;
60 min: 15 gram Nelson Sauvin (11,5%)

15 min: 30 gram Cascade

3 min 40 gram Cascade

0 min: 40 gram Nelson Sauvin

Torrhumling (i sekundärkärlet): 45 gram Nelson Sauvin

IBU: 52
OG: 1065
Vol: 10 liter

Mäsktemp: 65 grader
Jäst: US-05

DUbbel IPA

Malt:
3800 gram Pilsnermalt
200 gram Crystal

200 gram Honung alt strösocker (5 min kvar av koket)


Humle;
60 min: 20 gram Centennial (11,5%)

15 min: 30 gram Simcoe

5 min 20 gram Centennial       

         30 gram Citra

0 min: 30 gram Simcoe

          40 gram Citra

Torrhumling (i sekundärkärlet): 30 gram Citra + 40 gram Simcoe


IBU: 70
OG: 1085
Vol: 10 liter

Mäsktemp: 65 grader
Jäst: US-05 alt California Ale, WLP001

 

Porter

Malt:
2200 gram Pale ale malt
200 gram Carahell
200 gram Dark Crystal malt
200 gram Pale Chocolate malt
200 gram Carafa I (Chocolate malt)

Humle;
60 min: 12 gram Admiral (11,1%)

25 min: 30 gram Spalter select

5 min 50 gram Spalter select

 

IBU: 40
OG: 1062
Vol: 10 liter

Mäsktemp: 64 grader
Jäst: S-04

 

Stout

Malt:
2000 gram Pale ale malt
100 gram Dark Crystal malt
100 gram Carafa 1 (Chocolate malt
200 gram Rostat korn

Humle;
60 min: 12 gram Admiral (11,1%)
5 min 50 gram Fuggle

Extra ingredienser: 1 krm protafloc

IBU: 30
OG: 1046
Vol: 10 liter

Mäsktemp: 64 grader
Jäst: S-04

Varianter:
1. Byt ut 300 gram (eller lägg till om du vill ha den något starkare) av pale ale malten mot havremalt. Plötsligt har du då en lite fylligare och "lenare" oatmeal stout.
2. Tillsätt två stycken koppar espresso vid flaskningen. Plötsligt har du en espressostout! (Går att kombinera med variant 1)

Imperial stout

Malt:
4000 gram Pale ale malt
400 gram Carahell
400 gram Dark Crystal malt
600 gram Pale Chocolate malt
200 gram Carafa I (Chocolate malt)
200 gram Black malt
400 gram Havregryn
(Om du vill kan du kallmäska den rostade malten (pale chocolate, carafa I, black) . Det innebär att du mäskar malten i rumstempererat vatten i  ca 12 h. Tillsätt denna mäsk i samband med lakningen. Kallmäskning minskar syrligheten.)

Humle;
60 min: 30 gram Green Bullet (11,7%)

Extra ingredienser:
1 krm protafloc
1 st vaniljstång i sekundärkärlet.
Desificeras genom att kokas några minuter i ett par deciliter av ölet.

IBU: 40
OG: 1100
Vol: 12 liter
Mäsktemp: 68 grader (90 min)
Kok: 90 min
Jäst: WLP007, Dry English Ale alt US-05(kan ha svårt med så hög alkoholstyrka)

Varianter:
1. Tillsätt 7,5 ml/liter utav mörk rom, whisky, konjak eller någon annan trevlig spritsort vid flaskningen. Varför inte dela upp brygden och göra en av varje?
2. Tillsätt 1 msk/10 liter lakritsrotpulver: Tillsätt i sekundär (koka med lite vatten för att decifisera).
3. Tillsätt ca 0,5 dl kakaopulver/ 10 liter. Tillsätt i sekundär (koka med lite vatten för att decifisera).

Pale ale (Brittisk)

Malt:
2200 gram Pale ale malt
100 gram Crystal malt
100 gram Dark Crystal malt

Humle;
60 min: 8 gram Admiral (11,1%)

20 min: 30 gram East Kent Golding

5 min 20 gram Fuggle

         20 gram East Kent Golding

IBU: 26
OG: 1047
Vol: 10 liter

Mäsktemp: 66 grader
Jäst: S-04 alt English Ale jäst (White Labs WLP002)

 

Tjeckisk Pilsner

Malt:
2400 gram Pilsnermalt
100 gam Carahell
 

Humle;
60 min: 40 gram Saaz (3,2%)

30 min: 20 gram Saaz

5 min 40 gram Saaz

 

 

IBU: 38
OG: 1047
Vol: 10 liter

Mäsktemp: 64 grader
Jäst: Saflager W 34-70 alt Pilsner Lager jäst (White Labs WLP800)

 

American Pale Ale

Malt:
1500 gram Pilsnermalt
800 gram Pale ale malt
150 gram Carahell
150 g Vetemalt

Humle;
60 min: 12 gram Chinook (11,7%)

15 min: 30 gram Chinook

3 min: 20 gram Chinook
           20 gram Cascade
Torrhumling: 30 gram Cascade


IBU: 40
OG: 1055
Vol: 10 liter

Mäsktemp: 65 grader
Jäst: US-05 alt California Ale, WLP001

 

Schwartzbier

Malt:
4000 gram Pale malt
150 gram Caramunch II
150 gram Pale chocolate malt
150 gram Black malt
100 gram Vetemalt
150 gram Rostat korn

Humle;
60 min: 9 gram Green bullet (11,7 %)
20 min: 20 gram Saaz
3 min 20 gram Saaz

IBU: 31
OG: 1050
Vol: 25 liter
Mäsktemp: 64 grader
Jäst: Saflager W 34-70 alt Pilsner Lager jäst (White Labs WLP800)

Weissbier

Malt:
1450 gram Vetemalt
1000 gram Pilsnermalt
50 gam Carahell

 

Humle;
60 min: 8 gram Saaz (5%)

5 min 7 gram Hallertau Mittelfrüh

IBU: 12
OG: 1050
Vol: 10 liter

Mäsktemp: 64 grader
Jäst: Safbrew WB-06 alt Hefeweizen Ale jäst (White Labs WLP300)

Varianter:
1. Tillsätt en rejäl humlegiva vid 0 minuter (30-40 gram). Plötsligt har du en hopfenweissen!

 

Saison

Malt:
2100 gram Pilsnermalt
200 gam Carahell

Humle;
60 min: 9 gram Citra (11 %)
15 min 20 gram Citra
3 min 30 gram Citra

IBU: 30
OG: 1045
Vol: 10 liter
Alk: 5 % (Denna jästen jäser ut enormt mycket!)
Mäsktemp: 64 grader
Jäst: Belle Saison